上回講到小瑜見到rainforest叫媽媽同佢一齊畫
我一見到TAPIR以為佢係食蟻獸, 話俾佢知會食晒佢驚驚的小螞蟻
所以小瑜就唔揀佢今晚剛剛扮完的小蝴蝶,而係要畫TAPIR!
今次佢好蠱惑,叫我SET好野畫紙畫筆之後同我講:
媽咪你畫,我油油油好無呀?
見到呢隻咁特別的線條,都無得SAY NO,
咁就媽媽畫,你填色啦~
小瑜一直好小心地印印印
印完樹﹑河&貘之後,到背景啦~
佢提意用畫筆上背景顏色
小瑜說天空係BLUE,唔係GREEN
但都聽媽咪講個個係森林,
D葉會遮左天空才答應用綠色,
而家未夠3歲的小妹妹都已經好有主見啦~
而媽媽亦發現佢用筆的手法唔錯,
已懂得一個方向順住TAPIR背去上色 ^^
但媽媽睇完TAPIR 個中名譯名叫貘之後,心中不安,總覺得好似教錯小瑜,
做多少少功課,才發現我好傻瓜地攪錯了佢個英文名, 唔TAPIR, 而應該係tetradactyla
今晚返去要教返小瑜先得
A
tapir (
// TAY-pər or
// tə-PEER) is a large
herbivorous mammal, similar in shape to a
pig, with a short,
prehensile snout. Tapirs inhabit jungle and forest regions of
South America,
Central America, and
Southeast Asia. The five extant
species of tapirs are the
Brazilian tapir, the
Malayan tapir,
Baird's tapir, the
kabomani tapir, and the
mountain tapir. The four species that have been evaluated (The
Brazilian,
Malayan,
Baird's and
mountain tapir) have all been classified as
endangered or
vulnerable. Their closest relatives are the other
odd-toed ungulates, including
horses and
rhinoceroses.
Tapirs have brachyodont, or low-crowned, teeth that lack
cementum. Their dental formula is
totalling 42 to 44 teeth; this
dentition is closer to that of equids, which may differ by one less canine, than their other perissodactyl relatives, rhinoceroses.
[12][13] Their incisors are chisel-shaped, with the third large, conical upper incisor separated by a short gap from the considerably smaller canine. A much longer gap is found between the canines and premolars, the first of which may be absent.
[14] Tapirs are lophodonts, and their cheek teeth have distinct lophs (ridges) between protocones, paracones, metacones and hypocones.
[15][16]
Tapirs have brown eyes, often with a bluish cast to them, which has been identified as
corneal cloudiness, a condition most commonly found in Malayan tapirs. The exact etiology is unknown, but the cloudiness may be caused by excessive exposure to light or by
trauma.
[17][18] However, the tapir's sensitive ears and strong sense of smell help to compensate for deficiencies in vision.
Tapirs have simple stomachs, and, like horses, are
hindgut fermenters that ferment digested food in a large
cecum
In the wild, the tapir’s diet consists of fruit, berries, and leaves, particularly young, tender growth. Tapirs will spend many of their waking hours foraging along well-worn trails, snouts to the ground in search of food. Baird’s tapirs have been observed to eat around 40 kg (85 lb) of vegetation in one day.
[24]